Trillingsvrij gebouw in de maak voor VU

Geschreven door Lisa, Amsterdam Zuidas
24 jun 2020

Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) breidt uit met een nieuw onderzoeksgebouw. ‘Het bijzondere aan dit gebouw is dat het trillingsvrij moet zijn, voor gedegen onderzoeksresultaten’, aldus Jeroen van Ast, projectmanager bij de VU.

Op de plek van de voormalige Schoolwerktuinen aan de De Boelelaan en naast het O|2 Labgebouw zijn de voorbereidingen in volle gang. Bouwplaatsmanager bij J.P. van Eesteren Eric van Nes heeft er ‘zin an’. Bovendien is dit voor hem geen onbekend terrein. ‘Ik heb hiernaast gewerkt aan het O|2 Labgebouw, dus het is leuk om weer terug te zijn in een gebied dat ik goed ken. En daarbij is het mooi om aan een gebouw te werken waarvan de functionaliteit het belangrijkste is en er bijzondere technieken voorbijkomen die het gebouw trillingsvrij maken.’

Vrije Universiteit Amsterdam (c) cepezed

Vervangende nieuwbouw

Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wiskunde & Natuurkunde-gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. Van Ast: ‘Het Onderzoeksgebouw VU, zoals de officiële naam luidt, wordt een bèta-medisch Labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en praktijkonderzoeken.’ Veel van deze onderzoeken vinden plaats met behulp van zeer gevoelige microscopen met lasers. ‘Een minieme trilling kan dan al een ander resultaat geven. Vandaar dus dat er veel tijd is gestoken in een ontwerp, dat ervoor zorgt dat het gebouw – en dan met name de kelder – vrij is van trillingen.’

Vrije Universiteit Amsterdam (c) cepezed

Bouwkuip om de bouwkuip

Het gebouw zal bestaan uit een hogere toren van 13 verdiepingen en daarachter een lagere van 6 lagen. Om het gebouw trillingsvrij te maken krijgt het hele gebouw extra diepwanden, rondom de kelder die ook weer voorzien is van damwanden. Van Nes: ‘Eigenlijk bouwen we straks dus een soort bouwkuip om de bouwkuip heen, waarbij de ruimte ertussen opgevuld wordt zodat er een extra beschermende laag ontstaat.’ Waar het team van Van Nes nu vooral bezig is met het in gereedheid brengen van het bouwterrein, begint het ‘echte werk’ halverwege juli. ‘Tot het einde van het jaar werken we aan de fundering en maken we de bouwkuip met diepwanden en damwanden.’ Daarna volgt de ruwbouw van de hoog- en laagbouw. Naar verwachting is de bouw in de zomer van 2023 gereed. Daarna volgt de fase van het inhuizen van medewerkers uit onder andere het huidige Wiskunde & Natuurkunde-gebouw.

Vrije Universiteit Amsterdam (c) cepezed

Het monumentale pand van Christelijk Lyceum Zeist was hard toe aan een verbouwing. Hiervoor verbouwde onze VOR-afdeling de oude gymzaal tot een modern Grand Café en werd de aula gerenoveerd tot een eigentijdse studieruimte met bibliotheek.Duurzaam

Van Ast verheugt zich erop. ‘Het is mooi dat we tegen die tijd dan een onderzoeksgebouw hebben dat beschikt over alle nieuwste technieken en waarmee we jaren vooruit kunnen. Daarbij zal er in dit gebouw vanwege de omvang ook veel meer plek zijn voor samenwerking met bijvoorbeeld het Amsterdam UMC.’ Ook is er in het ontwerp ook goed nagedacht over duurzaamheid. ‘Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen. Er komt een warmte-koudeopslag in de bodem en het dak wordt uitgerust met zonnepanelen. Ook komen er bijvoorbeeld energiearme liften, ledverlichting en waterbesparend sanitair. Het wordt dus echt een gebouw van deze tijd.’

Project Onderzoeksgebouw VU wordt uitgevoerd door bouwcombinatie JP van Eesteren en Croonwolter & Dros.

Lees het originele artikel op Zuidas.nl