Naturalis Biodiversity Center

Projectinformatie

Project Nieuwbouw en renovatie Naturalis Biodiversity Center
Locatie Leiden
Opdrachtgever Naturalis Biodiversity Center
Architect Neutelings Riedijk Architecten
Looptijd Januari 2017 – mei 2019
 Naturalis (c) Neutelings Riedijk

Voor Naturalis realiseerde J.P. van Eesteren de renovatie en nieuwbouw van het complex in Leiden. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak. Trix, de Tyrannosaurus rex, die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven, krijgt een vaste ereplaats in één van de tentoonstellingszalen. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten.

Nieuwbouw en renovatie

Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m². Hiervan is circa 18.000 m² renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseerden we voor Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m² en circa. 17.000 m² nieuwbouw voor het museum.

Film Naturalis timelapse

Natuurlijk

Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. In het ontwerp wordt tevens gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo zijn de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. De eyecatcher van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. Deze is net als de gevels en het interieur van het museum gemaakt van duurzame materialen.

Installaties ook duurzaam

Duurzaamheid staat ook centraal in de gebruikte installaties. Zo realiseerde installatiecombinatie ULC-Kuijpers, de partij die de complete gebouwinstallatie uitvoerde, in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en kreeg het complex een eigen warmte/koude-opslag.

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

  • Foto's door Neutelings Riedijk

Film Naturalis Bouwt

Directeur en architect aan het woord