Het is 1932 als J.P. (Jaap) van Eesteren zijn 'Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren B.V.' laat inschrijven. Hij lijkt de tijd niet mee te hebben. De wereld verkeert in een recessie. Maar bouwen en ondernemen is Jaap niet vreemd: hij stamt uit een familie van aannemers. Die ervaring draagt ongetwijfeld bij aan het snelle succes van het bedrijf. Hij begint met zes man en een geleende betonmolen. Amper een paar jaar oud neemt J.P. van Eesteren een nu wereldberoemd bouwwerk aan: Stadion Feijenoord.

De Kuip in aanbouw

Bouwer van specialistische projecten

Het opvallende begin heeft altijd doorgeklonken in de historie van het bedrijf. Ruim acht decennia later staat J.P. van Eesteren nog altijd bekend als bouwer van grotere, specialistische projecten. En nog altijd is het een onderneming die ook in economisch mindere tijden spraakmakende projecten realiseert. Die zijn er in de loop van de jaren genoeg geweest. 'De Kuip', opgeleverd in 1937. Het Groothandelsgebouw Rotterdam, in 1953. Het Dijkzigt Ziekenhuis, in 1959. De Euromast, in 1960. Het Erasmus Medisch Centrum, in 1966. De Nederlandsche Bank, in 1967. Shell Hofplein, in 1976. Europoint Marconiplein, in 1979. De Tweede Kamer der Staten Generaal, in 1991. ABN Amro Bank Amsterdam, in 1999. Het Van Gogh Museum Amsterdam, in 1999. Uitbreiding en renovatie van het Catshuis, in 2003. Het Rijksmuseum, in 2013. Markthal Rotterdam, in 2014.

Bouw Euromast Rotterdam

Onderdeel van TBI

Utiliteit blijft het belangrijkste werkterrein van J.P. van Eesteren. Als in de jaren zestig de grootschalige woningbouw in opkomst is, lanceert het bedrijf ERA: een apart onderdeel, gericht op woningen. Ook in die hoedanigheid valt J.P. van Eesteren op: de eerste flatgebouwen van ERA zijn goede voorbeelden van consumentgericht bouwen. Later maken de twee bedrijven zich los van elkaar en komen in de jaren tachtig onder de hoede van TBI, een netwerk van bedrijven in bouw, vastgoed en techniek die elkaar aanvullen en versterken.

Bouw medische faculteit Rotterdam

Uitbreiding

Met de geografische uitbreiding van de activiteiten kwamen er ook kantoren bij: in Amsterdam in 1997 en in Bunnik, in 2012. Die uitbreiding is het resultaat van de fusie met Heijmerink Bouw, een bouwer met ruim een eeuw historie. Sinds 2015 zit het hoofdkantoor van J.P. van Eesteren in Gouda, waar tevens ook de timmerwerkplaats gevestigd is. Daarnaast zijn er nog twee vestigingen in Houten en Amsterdam. Met ca. 370 medewerkers is J.P. van Eesteren nog altijd een van de grotere bouwers op het gebied van utiliteit. En, met inmiddels bijna een eeuw ervaring, nog even ambitieus als bij de start.

Iconische projecten door de jaren heen