Duurzaam denken

Bij J.P. van Eesteren betekent duurzaam simpelweg: gezond en veilig bouwen, onderhouden en (her)ontwikkelen. Met aandacht voor de mens en de omgeving. We hebben een strategie voor iedere stap in het bouwproces, van het eerste ontwerp tot aan oplevering en onderhoud. En die aansluit bij onze visie voor de komende jaren. Onze praktische kijk op duurzaamheid focust op: het proces (hoe werken we), de materialen (waarmee werken we) en de bouwplaats (waar werken we).


Benieuwd hoe we duurzaam denken vertalen in duurzaam doen? Bekijk de video's hier.


Proces

Een bouwproces verloopt nooit in één rechte lijn. Nieuwe inzichten of uitdagingen zorgen nog te vaak voor verspilling van tijd, materiaal en middelen. Om die verspilling terug te dringen, werken we systematisch en projectmatig. Samen met onze partners. Door de diverse activiteiten optimaal op elkaar af te stemmen, geholpen door moderne tools als BIM, laten we het werk perfect in elkaar overlopen. Ook werken we steeds vaker met kant-en-klare werkpakketten. Die op de bouwplaats alleen nog maar gemonteerd moeten worden. Materialen worden pas geleverd op het moment dat ze nodig zijn. Hiermee besparen we afval, afvalverwerkingskosten, transportkosten en tijd. Dat maakt duurzaam bouwen tot slimmer bouwen: een efficiënter proces scheelt onder aan de streep.

Duurzaamheid: proces

Materialen

We bouwen op een gezonde manier met gezonde materialen. We zoeken naar circulaire materialen met de juiste capaciteiten: functioneel, veilig, afbreekbaar en herbruikbaar. We vermijden giftige stoffen waar mogelijk en streven ernaar deze uiteindelijk uit te bannen. Voor sommige projecten houden we al een materialenpaspoort bij. Hierin leggen we alle materialen vast die we toepassen zodat we in de toekomst, bij sloop of verbouwing, de grondstoffen veilig kunnen hergebruiken.

Duurzaamheid: materialen

Bouwplaats

Duurzame gebouwen horen ook duurzaam gebouwd te worden. Onze bouwplaatsen worden daarom duurzaam ingericht. Met een hoogwaardige bouwkeet die modulair is opgebouwd. Zodat het ketenpark kan meegroeien of -krimpen met de behoefte. Met verlichting die werkt met een bewegingssensor. En die gebruikmaakt van gerecycled water en duurzame energie die we, waar mogelijk, zelf opwekken. Kleine oplossingen die samen grote positieve gevolgen hebben. Door het proces slim in te richten, vragen we steeds minder opslagcapaciteit van de bouwplaats. Dat zorgt voor minder drukte en dus minder overlast.

Duurzaamheid: bouwplaats

LEED en BREEAM

LEED en BREEAM staan voor objectieve, gecertificeerde normeringen. Met nauwkeurig omschreven eisen kan een gebouw milieuprestaties aantonen met zo’n certificaat. Dergelijke certificaten geven gebouwen extra waarde en zijn dus voor opdrachtgevers, ontwikkelaars en investeerders interessant. Het toewerken naar deze certificaten vraagt veel kennis en ervaring van bouwers. In diverse projecten heeft J.P. van Eesteren bewezen de meest ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen in te kunnen vullen.