Trillingsvrij Onderzoeksgebouw VU bereikt hoogste punt

24 mei 2022

Met het plaatsen van een afdekplaat op de liftschacht is het hoogste punt van het nieuwe Onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam bereikt. Het gebouw staat op de VU Campus, aan de De Boelelaan aan de Zuidas Amsterdam en bestaat uit een voor- en achterhuis van respectievelijk 57 en 30 meter hoog. Vanaf 2023 bieden de gebouwen onderdak aan onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten binnen het thema Human Health & Life Sciences.

De gebouwen kenmerken zich niet alleen door de state-of-the-art faciliteiten, zoals zo’n 65 trillingsvrije laseropstellingen, een voorziening voor elektronenmicroscopie, radioactieve labs en een cleanroom. “Met dit nieuwbouwproject geven we als VU ook inhoud aan onze duurzame ambities”, aldus Franc van Nunen, Directeur Campusontwikkeling. “Denk aan zonnepanelen, energiearme liften, led-verlichting en waterbesparend sanitair. Ook het energiezuinig verwarmen en koelen van het gebouw gebeurt met een WKO-installatie.”

Stijver

De realisatie van het Onderzoeksgebouw VU is in handen van de bouwcombinatie van TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. In het ontwerp is rekening gehouden met de omstandigheden die nodig zijn voor moderne laboratoria. Zo is de laagbouw trillingsvrij. “Een bijzonder project”, vat Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren het kernachtig samen: “Het gebouw is wel twee tot drie keer stijver dan een ander gebouw van deze afmetingen door een extra zware fundering. Deze heeft rondom een gestorte diepwand van 25 meter diep en een meter dik om omgevingstrillingen vanuit het omliggende drukke gebied tegen te gaan.”

Cees Vos, directeur Landelijke Projecten Croonwolter&dros, vult aan: “Ook de installaties mogen nergens trillingen overbrengen. De hoogbouw heeft installaties op de vijfde en zesde verdieping die werken voor beide gebouwdelen. Dus alles wat hier vandaan naar de laagbouw oversteekt, moet worden ontdaan van trillingen. Alle aan- en afvoerkanalen van lucht, alle leidingen die water transporteren (ook de sprinkler) én al hun ophangbeugels zijn voorzien van rubber ringen of trillingsdempers.”

500 mensen

In meer dan de helft van de beschikbare ruimten komen laboratoria. Ook biedt het gebouw volop mogelijkheden om te ontmoeten, vergaderen, eten en drinken. In totaal gaan er ongeveer 500 mensen werken. De ruwbouwfase is klaar. Binnenkort komt ook de glazen gevel gereed. De door architectenbureau cepezed ontworpen gebouwen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd.

Meer informatie over de onderzoeksfaciliteiten: VU.nl/onderzoeksgebouwVU.